top of page

Piernikowe szaleństwo

SKŁADNIKI na 24 pierniki

35 g masła

35 g cukru

65 g płynnego miodu

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1/2 łyżeczki kakao

1 żółtko

170 g mąki (w wersji bez glutenu mieszanka do słodkich wypieków)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej odpowiednik)

24 sztuki cukierków typu landryny

WYKONANIE:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i połączyć w zwarte ciasto, ewentualnie zagnieść ręcznie.

Podsypać blat lub stolnicę mąka, wałkować cienkie ciasto, wycinać formą pierniki.

Ułożyć na papierze do pieczenia w bezpiecznej odległości od siebie.

W każdym z pierniczków wyciąć kółeczko w środku i położyć 1 sztukę landryna.

Piec ok 5 minut w temperaturze 200 stopni C, grzałka góra -dół.

Pierniki zdjąć z papieru do pieczenia dopiero, gdy zastygną.


Zdjęcie ze strony: https://www.oetker.pl/

23 wyświetlenia
bottom of page