SKŁADNIKI na 24 pierniki
35 g masła
35 g cukru
65 g płynnego miodu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki kakao
1 żółtko
170 g mąki (w wersji bez glutenu mieszanka do słodkich wypieków)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej odpowiednik)
24 sztuki cukierków typu landryny
WYKONANIE:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i połączyć w zwarte ciasto, ewentualnie zagnieść ręcznie.
Podsypać blat lub stolnicę mąka, wałkować cienkie ciasto, wycinać formą pierniki.
Ułożyć na papierze do pieczenia w bezpiecznej odległości od siebie.
W każdym z pierniczków wyciąć kółeczko w środku i położyć 1 sztukę landryna.
Piec ok 5 minut w temperaturze 200 stopni C, grzałka góra -dół.
Pierniki zdjąć z papieru do pieczenia dopiero, gdy zastygną.
Zdjęcie ze strony: https://www.oetker.pl/