top of page
Zdjęcie autoraMagdalena Drab

Ciasteczka bananowo - orzechowe

SKŁADNIKI:

- 50 g orzechów ziemnych niesolonych

- 150 g gorzkiej czekolady

- 150 g masła miękkiego

- 6 łyżek cukru

- 1 duży, dojrzały banan

- 2 jajka

- 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka do słodkich wypieków)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru waniliowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Włóż do kielicha naczynia miksującego orzechy, czekoladę i rozdrobnij.

Dodaj pozostałe składniki w powyższej kolejności i mieszaj do połączenia składników, by ciasto osiągnęło gładką konsystencję.

Za pomocą łyżki nabieraj porcję ciasta. Uformuj okrągłe ciasteczka wielkości 3 cm, spłaszcz dłonią. Układaj na papierze do pieczenia w odległości 3 cm od siebie.

Piec 10 - 12 min w temperaturze 180 stopni C, grzałka ustawiona w opcji góra - dół.

7 wyświetleń
bottom of page