SKŁADNIKI:
- 50 g orzechów ziemnych niesolonych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła miękkiego
- 6 łyżek cukru
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 jajka
- 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka do słodkich wypieków)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Włóż do kielicha naczynia miksującego orzechy, czekoladę i rozdrobnij.
Dodaj pozostałe składniki w powyższej kolejności i mieszaj do połączenia składników, by ciasto osiągnęło gładką konsystencję.
Za pomocą łyżki nabieraj porcję ciasta. Uformuj okrągłe ciasteczka wielkości 3 cm, spłaszcz dłonią. Układaj na papierze do pieczenia w odległości 3 cm od siebie.
Piec 10 - 12 min w temperaturze 180 stopni C, grzałka ustawiona w opcji góra - dół.