top of page

KRAINA PACHNĄCA ZIOŁAMI

Zaktualizowano: 27 lip

Żeby cieszyć się długim życiem w zdrowiu i sprawności, należy wspierać organizm. Szczególnie w okresach, kiedy wymaga oczyszczenia i wzmocnienia, czyli np. wiosną, po zimowym, ubogim w świeżą żywność czasie. W tym okresie możemy sięgnąć po niezastąpione rośliny nieuprawne, które mogą być doskonałym pożywieniem i wspomogą nasz organizm w czasie, kiedy warzywa liściaste pochodzą jeszcze tylko z upraw szklarniowych. Możemy warzywa szklarniowe (często sztucznie pędzone) zastąpić młodymi liśćmi lipy, mniszka lekarskiego lub czosnku niedźwiedziego

Do zupy (np. kartoflanki) możemy dodać ziele bluszczyku kurdybanka, a  zamiast czarnej herbaty warto pić napar z młodych pędów świerkowych, który będzie dla organizmu witaminowym energetykiem.


Liście lipy mają smak sałaty. Są bardzo bogate w witaminy C i P oraz minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, miedź i cynk.

Liście mniszka lekarskiego zawierają witaminy C, A, K, kwas foliowy i sole mineralne, takie jak potas, mangan, żelazo, wapń. Pozostałe jego związki wspomagają regenerację układu pokarmowego.

Czosnek niedźwiedzi poza witaminami i minerałami zawiera alliinę i allicynę, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.

Bluszczyk kurdybanek poza właściwościami odżywczymi, zawiera związki zapachowe, które dawniej wykorzystywano do aromatyzowania potraw. Działa również oczyszczająco i regenerująco.

Młode pędy świerka zawierają witaminę C, A i K oraz bogactwo olejków eterycznych, które ochronią nas przed jesiennymi przeziębieniami. 


A jak chcesz spróbować zupy z pokrzywy to koniecznie zajrzyj do Zielonego Wulkanu, do Marty i Macieja Zawieruchów, którzy o roślinach nieuprawnych oraz ich niesamowitych (i niedocenianych) mocach wiedzą niemal wszystko.


Ale nie musisz wybierać się w dalekie podróże, żeby przy polnej drodze natknąć się na rośliny, które zaskoczą cię smakiem, aromatem i bogactwem składników odżywczych.

Kwietne łąki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością, łamiąc monotonię wystrzyżonych trawników. Ale to nie jedyna moc rumianków, maków czy koniczyny.

Wiele z tych roślin nie tylko jest jadalnych (o czym niewielu ludzi wie), ale również są skarbnicą witamin i innych składników pokarmowych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.


A teraz zagadka - zdjęcia dolnośląskich roślin nieuprawnych.

Ile roślin z poniższej galerii potrafisz rozpoznać?

Które są jadalne?

Które warto wykorzystać w kuchni, a które pomagają wracać do zdrowia?

Spróbujesz określić gatunek roślin ze zdjęć?


Nie znasz się na roślinach?

Nie szkodzi.

Pobierz i zapisz wybrane zdjęcie na swoim komputerze.

Kliknij w poniższy link.

Zobaczysz taką stronę:

ree

Dodaj zapisane zdjęcie i kliknij "zidentyfikuj".

Zobaczysz propozycje najbardziej prawdopodobnych gatunków.

No i jak poszło tym razem rozpoznawanie gatunków?

Tak nawiasem pisząc, niektóre rośliny są do siebie tak podobne, że trzeba je nie tylko dokładnie (w naturze) obejrzeć, ale czasami bez wąchania się nie obejdzie :)


W czasie wędrówek możesz nie tylko podziwiać i portretować dzieło Natury.

Wiele roślin możesz spokojnie zjeść :)

Ale uwaga!

Ważne jest przestrzeganie kilku zasad:

  1. Musisz mieć granitową pewność, że dana roślina jest jadalna.

  2. Pamiętaj, że czasami możesz bezpiecznie zjeść tylko niektóre części rośliny (!) więc sprawdź w atlasie lub na stronie internetowej czy do posiłku możesz wykorzystać liście, kwiaty czy korzonki.

  3. Właściwości rośliny zmieniają się z jej wiekiem - zazwyczaj najsmaczniejsze są młode listki, ale czasami trzeba poczekać na czas kwitnienia.

  4. Do jedzenia wybieraj rośliny, które rosną z dala od dróg czy linii kolejowych.

  5. Zanim dorzucisz sobie coś do sałatki czy kanapki - dobrze to przepłucz (nawet jeżeli masz pod ręką tylko miseczkę i wodę z butelki). Wszak lepiej roślinę umyć niż się zastanawiać czy czasami nie nasiusiał na nią jakiś lis czy inna sarenka :)

  6. Sprawdź czy dana roślina nie jest objęta ochroną (np. czosnku niedźwiedziego nie możesz beztrosko w lesie zrywać).



ree

Komentarze


bottom of page