top of page
Zdjęcie autoraMagdalena Drab

Hummus z pieczoną dynią

SKŁADNIKI:

- 300 g gotowego humusu - patrz przepis baza

- 250 g upieczonej dyni Hokkaido bez skórki i bez gniazd nasiennych

- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

- 3 gałązki tymianku świeżego

- 10 liści mięty pieprzowej świeżej

- 2 szczypty ostrej papryki

- ½ łyżeczki soli do smaku

- ¼ łyżeczki pieprzu do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Włóż do kielicha naczynia miksującego upieczoną dynię i rozdrobnij.

Dodaj humus, olej, tymianek, miętę, paprykę ostrą, sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników tak, żeby masa osiągnęła maksymalnie gładką konsystencję.

Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

1 wyświetlenie
bottom of page