top of page

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

1. Pesto z czosnku niedźwiedziego

Idealne jako dodatek do makaronu, kanapek, sałatek czy mięs.

- 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego

- 50 g orzechów (np. nerkowców, migdałów lub orzechów włoskich)

- 50 g parmezanu (lub wegańskiego zamiennika)

- 100 ml oliwy z oliwek

- sok z 1/2 cytryny

- sól i pieprz do smaku


1. Liście czosnku niedźwiedziego umyj i osusz.

2. Wszystkie składniki (czosnek, orzechy, parmezan, oliwę, sok z cytryny) zmiksuj na gładką masę.

3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.


2. Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Świetne do smarowania pieczywa, grillowanych warzyw czy steków.

- 100 g miękkiego masła

- 2-3 garście liści czosnku niedźwiedziego

- szczypta soli

- opcjonalnie: sok z cytryny


1. Liście czosnku niedźwiedziego drobno posiekaj.

2. Wymieszaj z miękkim masłem i solą.

3. Opcjonalnie dodaj odrobinę soku z cytryny dla świeżości.

4. Przechowuj w lodówce, zawinięte w folię spożywczą.


3. Zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Aromatyczna i lekka zupa, idealna na wiosnę.

- 2 ziemniaki

- 1 cebula

- 2 garście liści czosnku niedźwiedziego

- 1 litr bulionu warzywnego

- 100 ml śmietanki (opcjonalnie)

- 2 łyżki oliwy

- sól i pieprz do smaku


1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.

2. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, a następnie dodaj ziemniaki i bulion.

3. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

4. Dodaj liście czosnku niedźwiedziego i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

5. Zblenduj zupę na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.

6. Opcjonalnie dodaj śmietankę przed podaniem.


4. Omlet z czosnkiem niedźwiedzim

Szybkie i zdrowe śniadanie.

- 3 jajka

- garść liści czosnku niedźwiedziego

- 1 łyżka masła

- sól i pieprz do smaku


1. Jajka roztrzep w misce, dopraw solą i pieprzem.

2. Liście czosnku niedźwiedziego drobno posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj liście czosnku i podsmaż przez chwilę.

4. Wlej jajka i smaż na małym ogniu, aż omlet się zetnie.

5. Podawaj z pieczywem lub sałatką.


5. Marynowane pąki kwiatowe czosnku niedźwiedziego

Domowe "kapary", które świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy kanapek.

- pąki kwiatowe czosnku niedźwiedziego

- 1 szklanka octu jabłkowego

- 1/2 szklanki wody

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego


1. Pąki czosnku umyj i osusz.

2. W garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier i przyprawy.

3. Pąki włóż do słoika i zalej gorącą marynatą.

4. Zakręć słoik i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.


6. Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

Lekka i zdrowa sałatka, idealna na wiosnę.

- garść liści czosnku niedźwiedziego

- 2 garście rukoli lub szpinaku

- 1 pomidor

- 1 ogórek

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sok z 1/2 cytryny

- sól i pieprz do smaku


1. Liście czosnku niedźwiedziego, rukolę i szpinak umyj i osusz.

2. Pomidora i ogórka pokrój w plasterki.

3. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, skrop oliwą i sokiem z cytryny.

4. Dopraw solą i pieprzem.


7. Makaron z czosnkiem niedźwiedzim

Proste i szybkie danie na obiad.

- 200 g makaronu (np. spaghetti)

- 2 garście liści czosnku niedźwiedziego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

- sól i pieprz do smaku

- starty parmezan do posypania


1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i liście czosnku niedźwiedziego. Podsmaż przez chwilę.

3. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

4. Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp startym parmezanem.


Czosnek niedźwiedzi to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu potrawach. Jego delikatny czosnkowy smak sprawia, że świetnie komponuje się z różnymi składnikami.


UWAGA!

Czosnek niedźwiedzi jest objęty ochroną, dlatego zjadaj tylko taki, który samodzielnie wyhodujesz lub kupisz z legalnego źródła.

Comments


bottom of page