SKŁADNIKI:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła miękkiego
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 400 g mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka do słodkich wypieków)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g dowolnych owoców leśnych, jeśli mrożone, to wcześniej rozmrozić
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Włóż do kielicha naczynia miksującego czekoladę i rozdrobnij.
Dodaj pozostałe składniki w powyższej kolejności i mieszaj do połączenia, by ciasto osiągnęła gładką konsystencję.
Za pomocą łyżki nabieraj porcję ciasta. Uformuj okrągłe ciasteczka wielkości 3 cm, spłaszcz dłonią. Układaj na papierze do pieczenia w odległości 5cm od siebie.
Na wierzchu każdego ciasteczka ułóż owoce leśne.
Piec 10 - 15 min w temperaturze 180 stopni C, grzałka ustawiona w opcji góra - dół