top of page
Zdjęcie autoraMagdalena Drab

Ciasteczka z owocami leśnymi

SKŁADNIKI:

- 200 g gorzkiej czekolady

- 250 g masła miękkiego

- 6 łyżek cukru

- 2 jajka

- 400 g mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka do słodkich wypieków)

- 4 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g dowolnych owoców leśnych, jeśli mrożone, to wcześniej rozmrozić


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Włóż do kielicha naczynia miksującego czekoladę i rozdrobnij.

Dodaj pozostałe składniki w powyższej kolejności i mieszaj do połączenia, by ciasto osiągnęła gładką konsystencję.

Za pomocą łyżki nabieraj porcję ciasta. Uformuj okrągłe ciasteczka wielkości 3 cm, spłaszcz dłonią. Układaj na papierze do pieczenia w odległości 5cm od siebie.

Na wierzchu każdego ciasteczka ułóż owoce leśne.

Piec 10 - 15 min w temperaturze 180 stopni C, grzałka ustawiona w opcji góra - dół

2 wyświetlenia
bottom of page