top of page
Zdjęcie autoraMagdalena Drab

Ciasteczka czekoladowe

SKŁADNIKI:

- 5 gorzkich czekolad, roztopionych, w temp 50 stopni C

- 60 g masła roztopionego

- 4 łyżki cukru

- 2 duże jajka

- 4 łyżki mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka do słodkich wypieków)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- szczypta soli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Włóż do kielicha naczynia miksującego jajka, cukier, cukier waniliowy i ubij na puszystą pianę.

Dolewaj cienkim strumieniem roztopioną czekoladę i masło, mieszaj delikatnie.

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soi i mieszaj do połączenia składników, by ciasto osiągnęła gładką konsystencję

Za pomocą łyżki formuj okrągłe ciasteczka wielkości 5 cm Układaj na papierze do pieczenia w odległości 3 cm od siebie.

Piec 10- 12 min w temperaturze 180 stopni C, grzałka ustawiona w opcji góra- dół

3 wyświetlenia
bottom of page