SKŁADNIKI:
- 5 gorzkich czekolad, roztopionych, w temp 50 stopni C
- 60 g masła roztopionego
- 4 łyżki cukru
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka do słodkich wypieków)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Włóż do kielicha naczynia miksującego jajka, cukier, cukier waniliowy i ubij na puszystą pianę.
Dolewaj cienkim strumieniem roztopioną czekoladę i masło, mieszaj delikatnie.
Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soi i mieszaj do połączenia składników, by ciasto osiągnęła gładką konsystencję
Za pomocą łyżki formuj okrągłe ciasteczka wielkości 5 cm Układaj na papierze do pieczenia w odległości 3 cm od siebie.
Piec 10- 12 min w temperaturze 180 stopni C, grzałka ustawiona w opcji góra- dół